Hjemmeferier

Vi har akkurat lagt bak oss påsken. "Bypåske", kaller de det. Når man bare skal være hjemme og ikke reise på fjellet og/eller hytta. "Vi skal bare være hjemme", sier jeg. Men jeg ville vel aldri sagt: "Vi skal bare opp på fjellet"? "Vi skal bare til utlandet"? 
Noen ting er mer stas enn andre, og det får meg til å tenke litt. For det kan være utrolig deilig å bare være hjemme i ferien og ikke ha noen spesielle planer. Det er en frihet man mister når man legger tette reiseplaner.
 
Den friheten finner man naturligvis på hytta og. Men ikke bare der, og det er poenget. Også hjemme kan bli en ladestasjon. Det kjedelige, hverdagslige, vanlige hjemmet. Det gjelder å ha blikket med seg, nemlig. Finne de vakre stedene akkurat der man befinner seg. Nyte lommer av øyeblikk man ellers kanskje ikke ville gjort i en travel hverdag. 
Vi skal ha hjemmeferie i juli også. Vi har snakket om hvordan vi kan gjøre det til en ordentlig ferie, selv om vi ikke trenger pass eller koffert. Her er ti ting jeg har tenkt på:

1. Vask og rydd huset på forhånd. Tenk at du skal leie ut til feriegjester, og du vil ikke at de skal møte et berg av skittentøy når de står opp om morgenen.

2. Handle inn mat og digg på forhånd, og planlegg middagene sånn cirka. Handle må vi naturligvis gjøre når butikken har helligdagsstengt, men jeg synes det  er noe befriende med å slippe å tenke på måltider og handling. 

3. Lag enkle middager, med mindre ferie for deg er å ha god tid på kjøkkenet.
 
4. Legg løse planer, slik du ville gjort på et feriested. Ikke for rigid, men for å gi dagene en slags form. Hva har du lyst til å gjøre som du ellers aldri får tid til? 

5. Legg inn stilletid. Du kan velge å kalle det meditasjon, bønn eller hva som helst. Poenget er å finne en god plass i huset, enten i sofaen, i vinduskarmen, i en stol eller på gulvet, og bare være. Trekke pusten dypt og betrakte omgivelsene, lytte til stillheten eller de lydene som måtte dukke opp. Hvis du er som meg, er det ekstremt sjelden det oppstår fullstendig stillhet hjemme i huset. Det er alltid noe å gjøre. I hverdagen blir hjemmet fort en aktivitetsstasjon, et sted for å spise, sove, rydde, vaske, skifte, dusje, invitere til, forbedre, se på TV, oppdra, jobbe, luke, reparere, planlegge. I en ferie kan man ta tilbake huset akkurat slik det er. 

6. Lag lange frokoster eller lunsjer. Siden du ikke reiser bort, kan du bruke litt ekstra på deilige frokostting. Ikke alle er frokostmennesker eller morgenfugler. Men det er noe spesielt med å bruke god tid ved måltidet den første halvdelen av dagen. Det er som om det setter tempoet for resten av dagen. Bestill noe godt fra f.eks Morgenlevering.no. Ingenting er som å våkne opp til fersk bakst i en pose på døra. 

7. Gå offline. Som regel er det så dyrt å surfe i utlandet at vi bare gjør det når det er helt nødvendig, og på hytta er kanskje ikke dekningen særlig god uansett. Det som oftest skjer når man er hjemme, er at man tyr til nettilgangen som eneste kilde til underholdning. Vi surfer ved frokostbordet, på do, i senga, foran TV-en. Vi sluker serier på Netflix. Det skjer noe hele tiden på sosiale medier, og vi blir mer opptatt av hva andre holder på med enn hva som foregår i vårt eget liv. Du trenger ikke fores av førti bilder av hyttevegger og solskinn – du trenger å finne din egen vegg å sette deg inntil, ditt eget solskinn å nyte. 

8. Les en bok, eller fem. Det henger sammen med punktet over og det faktum at jeg tross alt jobber med bøker til vanlig, og er programforpliktet til å ha det med. Men jeg er også en som elsker å lese, og som best finner roen i en oppslukende bok. Sånn er det for mange. Dessuten er det på ferie mange føler de har ordentlig tid til å lese. 
 
9. La alle prosjekter ligge. Ikke tenk at du gjøre noe fornuftig. Denne sliter kanskje jeg aller mest med selv. For det er jo så praktisk, ikke sant, å få malt den hylla når vi uansett først er hjemme og har tid. Eller fikse den døra, eller pusse opp gjesterommet, eller rydde i boden. Men hvis ferien brukes på prosjektarbeid, er det ikke lenger ferie – med mindre du er en som elsker å "potle" med diverse prosjekter. Jeg snakker om burdismen, den som faller i samme kategori som klesvask og støvsuging. Sett gjerne av fridager til å gjøre planlagte prosjekter, men ikke ha dårlig samvittighet hvis prosjekter blir stående urørt i hjemmeferien (sa jeg til meg selv).

10. Tell velsignelser. Hvilke ting finnes i din hjemmeferie som gjør den litt finere? For oss var det for eksempel denne påsken at vi akkurat har fått oss et lite drivhus. Lesepause i drivhusvarme er en fin ting. Det kan være andre ting, som at du elsker å sove, og du har verdens beste seng. Det kan være balkongen, parken i nærheten, stranda eller kafeen i gåavstand, turløypa, alle de uleste bøkene i bokhylla, sykkelen, vennene som heller ikke skal reise noe sted. Det kan være små ting. Og barn er de beste læremesterne, om du skal tilbringe ferien med egne eller andres. De lar seg begeistre og engasjere av alt mulig i omgivelsene. Ta del i begeistringen. 









Kommentarer