Plastforbruk

Det var hvalen som var dråpen. Vi har tenkt lenge på å gjøre noen endringer, men oftest har intensjonen måtte vike til fordel for hva som er praktisk og lettvint. Vi kildesorterer, naturligvis, og oftest husker jeg på å ta med tøynett når jeg skal handle. Men man kommer ikke langt med bare gode intensjoner.

I Stavanger, kommunen jeg er vokst opp i, kaster folk 30 kilo plast i året. Hver. 70 % av det havner i tillegg i restavfallet, selv om det er kildesortering. Amerikanerne kaster visstnok 88.000 tonn plast hver dag. Det dukker opp mange dystre tall når man begynner å lete.

Vi vet at plast er et enormt miljøproblem i havet, vi har visst det i mange år. Men å plukke plastsøppel på stranda og bruke tøynett i butikken har til nå bare vært noe for de spesielt interesserte. Det måtte en strandet hval med magen full av plast til for å få mange flere av oss, altså meg, til å gjøre noe med de gode intensjonene.

Det var nøyaktig tre ting som fikk oss til å bestemme oss for at nå kutter vi plastforbruket: 

1. Gåsenebbhvalen som døde fordi den hadde magen full av plast
2. Den feite sekken fullstappet med plast som vi setter ut til søppelbilen en gang i måneden, som sprenger kapasiteten til den store dunken vi har kun til plast
3. Det faktum at all plast som noensinne er produsert, og som ikke er brent eller resirkulert, finnes fortsatt. Det løses opp i gradvis mindre biter som til slutt havner i maten vår.

Plast er lettvint. Det er hygienisk, og det er billig å produsere. Men gode argumenter blekner i møte med harde tall og ubehagelige fakta.

Så nå har Hans Eskil og jeg lyst å gjøre et eksperiment, på ubestemt tid. Vi skal redusere plastforbruket kraftig. Vi kommer ikke til å bli så ekstreme at vi gjør hjemmet og hverdagen vår fullstendig plastfri, det tror jeg er umulig – dessuten er vi for distré. Men jeg vet det er grep vi kan gjøre som koster oss såpass lite at vi ikke har noen unnskyldning til ikke å starte i dag:

1. Bruke tøynett i stedet for plastposer når vi handler

2. Bruke glassugerør i stedet for plast

3. Bruke termokopp i stedet for takeawaykopp

4. Bruke bomullsnett når vi kjøper frukt og grønt i løsvekt

5. Oppbevare restemat i glass- og metallbokser

6.  Bruke bomullsnett i stedet for brødposer

7. Bruke Bee's Wrap i stedet for plastfilm.


Noen syns kanskje dette blir mas. Andre har kanskje også lyst å gjøre et lignende eksperiment? Vi vet ikke om det vil funke eller om vi er for sløve til å gjøre gode endringer, men vi har veldig lyst til å gi det et realt forsøk! For oss føler vi dette er en del av forvalteransvaret vi er gitt som mennesker skapt av Gud og satt på denne jorda.

Vi kommer til å oppdatere litt etter hvert – både det som funker og det som ikke funker.

Om du har gjort lignende endringer selv, har vi veldig lyst til å høre om det! Del gjerne dine erfaringer og tanker i kommentarfeltet.

(Og du – dette er ingen pekefinger rettet til de som ikke kildesorterer eller bryr seg om plastforbruk. Folk får gjøre som de vil. Her deler vi bare hva vi har bestemt oss for.) 


– Kathrine




Kommentarer